Sposób przygotowania

Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blacie posypanym mąką. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu. Rozgrzac oelj w głecokim garnku
i smażyc partiami paczki azbedą rumiane. Kazdy pączek polac lukrem cytrynowym i ozdobic wg gustu. Lukier z połaczenia soku z cytryny i cukru pudru.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bernika

    oczywiscie powinno byc 1 i 1/3 szklanki a nie 1 i 1/33. sorki za literówke.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    bardzo fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Megaapetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !