Sposób przygotowania

Pierogi
Ciasto: 35 dkg mąki, 1 jajo, sól, ok. 1/8 l wody
Do przesianej mąki dodać sól, wodę, wbić jajko, zagnieść ciasto i starannie wyrobić.
Podzielić na części. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki o średnicy
ok. 5 cm. Na środek krążka nakładać łyżeczką nadzienie, składać na pół, dokładnie
zlepiając brzegi. Na wrzącą osoloną wodę nakładać partiami pierogi, zamieszać,
przykryć. Gdy podpłyną w górę, odkryć i gotować 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową
na cedzak, przelać gorąca wodą, wykładać na ogrzany półmisek i polać tłuszczem.
Pierogi z owocami podaje się polane śmietaną. Pierogi ruskie czy z grzybami można
okrasić słoniną.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    cudowne pierogi uwielbiam :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    ależ pysznie wyglądają :)
  • 1
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    uwielbiam pierogi
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    smakołyki
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    zgłodniałam
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    pierogi są pyszne ale na pewno nie jest to danie \"szybkie\" trzeba sporo czasu do uklejenia tego wszystkiego
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    polecam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    niezłe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !