Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z kiszonej kapusty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
marchew 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka
kości z karkówki 500 g
seler korzeń 100 g
boczek wędzony 200 g
cebula 1 szt
mąka 2 łyżki
woda 3 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do zup Kucharek- lub delikat do smaku
kapusta kiszona 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu zdejmując powstałe burzyny.
Kapustę obgotować w drugim naczyniu.
Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.
Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.
Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.
Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 08.05.2012 20:46
typowo polskie
SmacznaPyza 26.10.2010 10:16
uwielbiam kapuśniaczek, ale właśnie taki kwaśny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak