Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik truskawkowo orzechowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka truskawkowa 2 op
TRUSKAWKI MROŻONE 500 g
śmietana duża 1 op 12%
białko 6 szt
żółtko jajek 6 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4,5 łyżek
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 5 łyżek
płatki migdałowe do dekoracji
baton 2 szt
orzechy 6 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowo orzechowy

Białka dokładnie ubić na sztywną pianę.
W trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku.
Dalej ubijać i dodawać po łyżce cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie miksować.
Na sam koniec dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i bardzo delikatnie wymieszać.
Piekarnik nastawić na termoobieg na 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut.
Placek ostudzić i przekroić w poprzek na dwie części.
Truskawki ( ja użyłam mrożone ) rozmrozić.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra przegotowanej gorącej wody i ostudzić.
Rozmrożone truskawki, galaretkę i śmietanę zmiksować i rozsmarować na jednej części placka.
Przykryć masę drugim plackiem.
W kąpieli wodnej rozpuścić batony, dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Powstałą polewą polać ciasto, udekorować płatkami migdałowymi i kandyzowanym ananasem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 18.02.2012 08:04
Wspaniałe
czekoladka_m 06.07.2011 15:17
Z batonami Mars nie jadłam, fajny pomysł;)
matii6 26.10.2010 19:23
wygląda bardzo smacznie,zjadło by się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak