Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z grzankami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 3
masła 45 g
łyżka oliwy 1
ząbek czosnku 1
sól do smaku
chleb tostowy 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z grzankami

1. Na patelni rozgrzac dobrze 1 lyzke oliwy. Wlozyc kromke chleba, usmazyc z
obu stron na zloty kolor. Wyjac z patelni, osaczyc z nadmiaru tluszczu.
2. Czosnek obrac, rozetrzec z odrobina soli i rozsmarowac na goracym chlebie.
3. Z chleba zrobic grzanki, krojac go w kostke o boku 1 cm.
4. Jaja umyc w cieplej wodzie. Wybic do miski, wymieszac z lyzka drobno pokrojonego masla i sola. Lekko ubic trzepaczka lub widelcem.
5. Na patelni rozgrzac reszte masla, wlac jaja, smazyc 2-3 min na duzym ogniu.
Gdy omlet sie zrumieni od spodu, szerokim nozem podniesc brzeg i w tym kierunku podniesc patelnie tak, by reszta masy jajecznej splynela z wierzchu
pod spod.
6. Gdy brzegi omletu beda zrumienione a srodek miekki i lekko sciety, posypac
omlet grzankami, zlozyc na pol, zsunac na ogrzany talerz. Dla kilku osob
usmazyc oddzielne omlety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 29.12.2011 16:12
jeszcze nie robiłam
Izabela28 24.10.2010 12:10
Pyszne:)
marta639 17.09.2010 21:28
pycha, polecam
Kate131 31.05.2010 08:35
ciekawy, musze sprobowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak