Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lasagne 500 gram
masło 100 gram
mąka 4 łyżki
mleko 4 szklanki
szpinak 500 gram
czosnek 2 ząbki
feta 100 gram
mozarella 100 gram
ser żółty 30 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
oregano do smaku
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

Szpinak wraz z przeciśniętym czosnkiem odparowujemy w rondelku. Na patelnię wrzucamy masło i mąkę, podgrzewamy aż mąka się zarumieni i wlewamy mleko. Sos doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką i gotujemy aż uzyska gęstość śmietany, potem łączymy ze szpinakiem i powstaje ładna zielona masa. Mozarellę kroimy na cienkie plastry, fetę kruszymy. Formę o powierzchni ok. kartki A4 smarujemy tłuszczem kładziemy pierwszą warstwę:
makaron, masa szpinakowo-beszamelowa (makaron musi być posmarowany bardzo dokładnie, żeby zmiękł), mozarella, feta, żurawina.
Ostatnia, górna warstwa będzie miała trochę inny skład:
makaron, masa szpiankowo-beszamelowa, starty żółty ser, oregano.
Całość zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylvia 11.02.2024 11:22
Najlepszy przepis! Ever!!! Bardzo często ja robię!
Margo1 23.10.2012 18:04
pyszna , jadłam
Margo1 23.10.2012 18:04
pyszna , jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak