Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty omlet waniliowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
sól 2 szczypty
mleko 1 szkl
mąka 1 szkl
cukier waniliowy 1 łyżeczka czubata

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty omlet waniliowy

Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, cukier waniliowy i mleko. Mieszamy do uzyskania lekko gęstej konsystencji ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na wolnym ogniu i rozgrzanym oleju. Omlet lubi \"pić\" olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 10.01.2013 20:18
Dziś też miałam na obiad, pyszniutkie
Cukiereczek13 11.09.2012 14:48
pyszny na śniadanko :)
smakowita 13.05.2012 13:43
na sam widok można zgłodnieć
goofy9 28.01.2012 18:43
wygl?da pysznie
polly66 14.06.2011 08:43
ślinka cieknie:(
Izabela/bella81 31.03.2011 09:09
śliczny :)
Iwona51
Iwona51 24.03.2011 19:24
fajny przepis
bernika 06.03.2011 23:06
pysznie wyglada.
Teresa19 03.03.2011 08:20
Też takie robię, pyszne.
stokrotka 29.11.2010 08:30
mniam
monisia1977 06.11.2010 05:37
dore

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak