Sposób przygotowania

Jajka roztrzepałam z solą i jogurtem. Mieszając dosypywałam mąkę - trudno dokładnie podać ilość bo jogurty mają różną gęstość, ale ciasto ma być bardzo gęste, jak śmietana, gęściejsze niż na naleśniki. Dosypałam na koniec cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszałam dokładnie. Jabłka umyłam, obrałam i specjalnym nożykiem wycięłam w całych owoców środek z gniazdem nasiennym. Jabłka pokroiłam w dość grube plastry z dziurką po środku. Można też pokroić je w plastry przed wydrążeniem i potem ostrym nożykiem wyciąć środki. Plastry owoców zanurzałam w gęstym cieście, z obu stron, przy pomocy dwóch widelców i kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam na złoto brązowy kolor z obu stron. Gotowe przekładałam na ręcznik papierowy aby osączyć je z tłuszczu a potem oprószyłam cukrem pudrem i cynamonem.
Ja do tej potrawy najbardziej lubię Antonówki, ale możecie użyć innej odmiany jabłek.

Komentarze

  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smaczne
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajowe zrobie dziś
  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    tez robiłam ostatnio i to kilka razy. dzieci za tym przepadaja.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cbeti

    Ostatnio na imieninach córeczki podałam, dzieciaki wcinały aż się uszy trzęsły.
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Mój synek szaleje za nimi. Świetny przepis na proste danie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    muszą być przepyszne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    uwielbiam , jadłam takie pierwszy raz w niemczech na octoberfest
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    wyglądają przepysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !