Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy kapustę – szatkujemy ją tak jak na zwykły bigos. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju z cebulką. Poszatkowaną kapustę wkładamy do blachy i nalewamy wody tak do połowy blachy (mogą być takie do pieczenia ciasta, chociaż najodpowiedniejsze są ceramiczne blachy dość głębokie). Wstawiamy kapustkę do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i podpiekamy ją przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Później dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i przyprawiamy – koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, zielem angielskim i przyprawą do bigosu. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na kolejną godzinę, mieszając przy tym co 20 minut, żeby kapusta się nie spaliła. Taki pieczony bigos można robić nawet cały dzień u nas zajęło to jakieś 3-4 godziny z przerwami :) smak na pewno jest inny a zapach unosi się w całym domu :) Optymalny czas pieczenia to taki kiedy kapustka będzie miękka a smak taki jaki powinien mieć bigos :D

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    Smakowicie wyglada, muszę spróbować takiego bigosu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !