Sposób przygotowania

Na kruszonkę: 50 g masła + ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego + ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej - masło roztarłam palcami z mąką i cukrem. Konsystencja powinna być grudkowata i kruszyć się, ew. można dodać nieco więcej mąki i cukru. Ja kruszonkę wkładam do foliowej torebki i zostawiam na 30 min. w zamrażalniku - lepiej się kruszy jak jest bardzo zimna.
Dodatkowo potrzebujemy: 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek.

Mleko lekko podgrzałam, wkruszyłam do niego drożdże i dodałam 2 łyżki cukru, wymieszałam, odstawiłam na 15 min. żeby zaczęły rosnąć. Mąkę przesiałam dwukrotnie żeby ja napowietrzyć, dodałam resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlałam rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam ciasto aż zrobiło się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Wtedy dolałam roztopione przestudzone masło i wyrabiałam dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne można dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawiłam pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobiłam ponownie i znów odstawiłam na 30 min.. Wyrośnięte wyłożyłam na posypany mąką blat, rozpłaszczyłam nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i kubkiem wycinałam porcje. Przebrane jagody posypałam cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyłam lekko na dłoni, nałożyłam dużą łyżkę owoców i brzegi zlepiłam dokładnie formując okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na 20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypałam kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Z podanych składników wyszło mi 20 sporych bułeczek.
Drożdżowe bułeczki z owocami to dla mnie najlepsze letnie śniadanie, do tego szklanka mleka i już!

Na zdjęciu widać, że bułeczki mi popękały - to chyba wina tego, że do środka nałożyłam za dużo owoców...

Komentarze

  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    lubię drożdżowe ze wszelkim nadzieniem
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam jagodzianki... Rewelacja!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Popękane ale piękne, na kruszonkę nie wpadłam. Super pomysł
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ślicznie Ci wyszły i chętnie bym jedną zwinęła na deser.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Ale pyszniutko wyglądają
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    smakowicie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    przepyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    aisza1

    ale bym sobie teraz takie zjadła

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !