Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z farszem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 4 sztuki
śmietana 100 ml
cebula 2 szt
słonina 15 dkg
grzyby leśne 20 dkg
boczek 0,5 chudy
kapusta biała 0,5 kg
ser gouda 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z farszem

Kapustę obgotować ok 15 minut , grzyby przesmażyć z cebulką, mięso ugotować do miękkości. Wszystko zmielić w maszynce. cebulę pokrojoną w piórka zesmażyć na skwarkach ze słoniny dodać farsz kapuściano- mięsno -grzybowy i podsmażyć razem i przyprawić do smaku solą pieprzem i ziołami, Ziemniaki obrać i ugotować. ciepłe ziemniaki przepuścić również przez maszynkę lub ugnieść dobrze wymieszać z jajkami na gładką masę. Brytfankę posmarować masłem i posypać bułką tartą wyłożyć grubą warstwę ziemniaków i na to farszu i znowu przykryć ziemniakami. wygładzić posmarować śmietaną . Wstawić do piekarnika na 180 stopni zapiekać jak śmietana zacznie brązowieć posypać startym żółtym serem. w sumie piec ok 50 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 12.05.2011 21:11
pycha
nikusonka 01.03.2011 22:28
pyszności
romanrafal
romanrafal 29.01.2011 07:09
super
Arleta / kaja13 03.07.2010 18:19
polecam jest świetna a ja w ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki robić
rosik93 29.06.2010 00:07
zawsze chciałem taka zrobic :)
Katarzyna/kate1980 25.06.2010 14:26
koniecznie muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak