Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle ryżowe ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małe śliwki 50 dag
ryż 20 dag
jajko 5 szt.
mąka krupczatka 1,5 szklanki
mleko 3,2% 1 l
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
olej do smażenia
cukier kryształ 3-4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: knedle ryżowe ze śliwkami

Śliwki umyj, osusz, a następnie usuń z nich pestki..
Ryż ugotuj w osłodzonym mleku (dodaj 3-4 łyżeczki cukru, lub nieco więcej, według uznania). Następnie ryż starannie odcedź i odczekaj, aż zupełnie przestygnie.
Weź 3 jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij. Żółtkami zaciągnij przestudzony ryż. Następnie dodaj do niego pianę z białek. Na koniec do ryżu z jajkami dodaj mąkę i ostrożnie wyrób, aby ciasto pozostało puszyste.
Z przygotowanego ciasta formuj następnie małe knedle, do środka wkładając małą, wypestkowaną śliwkę. Knedle powinny być okrągłe, a śliwki zupełnie pokryte ciastem.
Dwa pozostałe jajka roztrzep widelcem na talerzu. Na drugi talerz wsyp tartą bułkę. Każdy ulepiony knedel obtaczaj najpierw w roztrzepanym jajku, następnie panieruj w bułce tartej, po czym smaż na gorącym oleju. Ryżowe knedle ze śliwkami możesz podawać ze śmietaną, posypane cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Brigitte 04.12.2011 15:50
ciekawy pomysł na knedle ;)
pawel007 20.10.2010 18:26
pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak