Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, żółtek, soli, cukru pudru wyrób ciasto. Gruszki starannie umyj, cienko i równo obierz, przekrój je wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne.
Rodzynki sparz, odsącz, zalej je łyżką wódki, wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi oraz miodem.
Połówki gruszek napełnij przygotowanym nadzieniem, po czym złóż je razem.
Ciasto rozwałkuj i potnij je na kwadraty o boku długości ok. 15 cm. Każdą nadzianą i złożoną gruszkę owiń ciastem - tak, aby ogonek wystawał. Brzegi cista dokładnie sklej. Następnie ciasto ponakłuwaj widelcem.
Białko lekko ubij. Blachę wysmaruj tłuszczem, ułóż na niej gruszki, a każdą posmaruj z wierzchu białkiem. Piecz ok. 20 minut na złoty kolor.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !