Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron lasagne 15 płatów
karkówka 70 dag
pieczarki 12 sztuk
pomidor 2 sztuki
przecier pomidorowy 0,5 słoiczka
parmezan starty
sól do smaku
pieprz do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
oregano 1 łyżeczka
ser mozarella 10-15 dag
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Gotujemy makaron w osolonym wrzątku około 2-3 min. Płuczemy pod zimną woda i rozkładamy na blacie, każdy osobno żeby nam się nie przykleiły. Cebulkę kroimy drobno i dusimy na masełku po 5 min dodajemy skrojone w plasterki pieczarki. Dusimy około 10 min. Dodajemy sparzone i pokrojone w kosteczkę pomidory.Można podlać troszkę wodą.Na osobnej patelni podsmażamy dobrze zmielone mięso. Gdy warzywa z pieczarkami są już miękkie dodajemy je do mięsa dokładnie mieszając. W szklance rozrabiamy pół słoiczka przecieru ( ok 5 łyżeczek) z odrobiną wody. Wlewamy do farszu. Doprawiamy pieprzem, solą Kucharkiem i dodajemy 1 łyżeczkę oregano.
Następnie układamy jedną warstwę makaronu na posmarowanej tłuszczem blaszce. Przykrywamy warstwą farszu, na warsz trzemy parmezan. Na farsz układamy kolejną warstwę makaronu i tak na przemian, do momentu aż wykorzystamy wszystkie płaty makaronu i farsz. Na górze ma zostać makaron. Górę posypać pieczarkami i starym serem mozarella. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około 30-35 min. Można podawać polane ketchupem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 07.04.2011 13:29
wypróbuję na pewno
monika156 11.12.2010 10:28
mniam
edyta51 09.11.2010 14:39
pyszne
aneta69 23.10.2010 22:05
mniam mniam
Buczo007 20.10.2010 11:54
wyśmienicie wygląda :)
Małgorzata113 20.10.2010 11:33
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak