Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk nadziewany

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędzony boczek 20 dkg
mięso z kury 25 dkg
oliwa 3 łyżki
cebula 2 sztuki
Cynamon mielony Prymat 3/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól, pieprz ziołowy do smaku
żółtko jajek 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szklanki
indyk 3 kg
indyk 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk nadziewany

Indyka oczyścić, umyć, osuszyć. Boczek i mięso z kury pokroić w drobne paseczki. Obrane cebule drobno posiekać, wymieszać z boczkiem, mięsem z kury, dodać olej. Osolić i dusić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po kilkunastu minutach duszenia dodać posiekane wątróbki, wymieszać, udusić do miękkości, dolewając odrobinę wody w miarę potrzeby. Uduszone mięso wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową i cynamonem. Nadzienie powinno być ostre. Przygotowanym nadzieniem napełnić indyka, posmarować olejem, posolić, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec i w trakcie pieczenia podlewać wodą. Czas pieczenia wynosi ok. 1,5 - 2 godzin. Można podawać na zimno i gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 27.10.2011 20:03
fajny przepis ale ten indyk 3kg.to jest duży kurczak:)
Edyta31 07.10.2011 23:17
pycha
matii6 20.10.2010 19:01
super tylko kto to zje,,,,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak