Sposób przygotowania

Indyka oczyścić, umyć, osuszyć. Boczek i mięso z kury pokroić w drobne paseczki. Obrane cebule drobno posiekać, wymieszać z boczkiem, mięsem z kury, dodać olej. Osolić i dusić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po kilkunastu minutach duszenia dodać posiekane wątróbki, wymieszać, udusić do miękkości, dolewając odrobinę wody w miarę potrzeby. Uduszone mięso wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową i cynamonem. Nadzienie powinno być ostre. Przygotowanym nadzieniem napełnić indyka, posmarować olejem, posolić, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec i w trakcie pieczenia podlewać wodą. Czas pieczenia wynosi ok. 1,5 - 2 godzin. Można podawać na zimno i gorąco.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    super tylko kto to zje,,,,
  • 1
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    fajny przepis ale ten indyk 3kg.to jest duży kurczak:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !