Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek cebulowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
masło 10 dkg
mleko 1/2 szklanki
sól do smaku
cebula 1 kg
słonina 15 dkg
żółtko jajek 2 sztuki
musztarda 1 łyżeczka
śmietana 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek cebulowy

Słoninę drobno pokroić, usmażyć, wyjąć skwarki na talerzyk. Na tłuszczu ze smażenia udusić drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto - na stolnicę nasypać mąki, dodać masło, żółtka, mleko, dobrze wyrobić. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ciasto rozwałkować na wielkość formy i wykleić nim blachę. Wyłożyć na ciasto usmażoną cebulę. WYmieszać śmietanę z musztardą, przyprawić solą i pieprzem, zalać wszystko i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak