Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowa na słodko

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 2 szkl.
mleko 2 szkl.
woda 2 szkl.
masło 1 łyżka
jabłka 3/4 kg.
cukier wanniliowy
Cynamon mielony Prymat
tłuszcz do formy
bita śmietana
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowa na słodko

Ryż zalać mlekiem wymieszanym z wodą. Dodać masło i gotować dwie minuty. Wstawić do większego garnka z wrzątkiem (dzięki temu nie przypali się) gotować do wchłonięcia płynu. Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Do natłuszczonej żaroodpornej formy włożyć 2/3 ryżu, przykryć jabłkami. Na wierzch wyłożyć resztę ryżu. Zapiekać w 220 stopniach, aż się zarumienie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak