Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

niebianski jablecznik

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
proszku do pieczenia 1 lyzeczka
cukier puder 100 g
cukier wanilinowy 2 lyzeczki
jajko 1
margaryna ok 100 g
jabłka 500 g
mleko 350 ml
cukier drobny 3 lyzki
jogort naturalny 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: niebianski jablecznik

Ciasto: Mąkę wymieszać mikserem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, jajkiem, margaryną i solą. 2/3 ciasta włożyć do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy (średnica 24 cm), podnosząc boki na wys. ok. 2 cm. Resztę ciasta schłodzić w lodówce.
Obłożenie: Budyń śmietankowy ugotować z cukrem oraz mlekiem (350 ml), a następnie zmiksować z jogurtem. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, następnie na plasterki. Na ciasto nałożyć jabłka, a następnie masę budyniową. na wierzch rozkruszyć resztę ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 27.02.2011 14:20
wolę taki zwykły ziemiański jabłecznik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak