Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z orzechami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier puder 20 dag
masło śmietankowe 20 dag
jajko 2
miód 2 łyżeczki
mleko 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier 10 dag
masło 12 dag
miód 2 łyżki
masa do przekładania: masło 1 kostka
budyń śmietankowy 1
mleko 1/2 litra
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
masa 30 dag
orzechy 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z orzechami

W mleku rozpuścić miód i sodę. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i podzielić ma 4 części. Piec ok. 15 minut. Przygotować masę orzechową: podane składniki usmażyć na patelni ale uważać aby ich nie spiec. Na 2 plackach przed pieczeniem ułożyć masę orzechową i zapiec.
Przygotować masę do przełożenia. W odrobinie mleka rozpuścić budyń oraz mąkę. Resztę mleka zagotować. następnie dodać mleko z „dodatkami.” Ugotować budyń. Po ostudzeniu dodawać do ukręconego masła po jednej łyżce. Powstałą masą smarować ostudzone placki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

niciapn 11.01.2012 08:36
pycha
Anita21 20.10.2010 10:27
bardzo fajne
mili_kati 20.10.2010 09:26
ciekawe i pewnie pyszne
iwa643 20.10.2010 07:25
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak