Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini szaszłyczki i sos żurawinowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 500 gr
pieczarki 100 gr
sok z cytryny 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Mini szaszłyczki i sos żurawinowy

Karkówkę pokroić w kostkę (niedużą) Posypać przyprawą do karkówki, skropić sokiem z cytryny i oliwą . wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę.
Pieczarki pokroić na małe kawałeczki.
Nadziewać na małe szpadki do szaszłyków na przemian.
Obsmażyć ze wszystkich stron i włożyć do szerokiego naczynia do duszenia. Podlać ok 3/4 szkl wody lub bulionu i dusić ok 30 min.
Szaszłyczki wyjąć a sos zlać do mniejszego naczynia, dolać wody by objętość była równa ok 3/4 szk i dodać żurawinę . Zagotować chwilę po czym zmiksować blenderem i zagęścić sos mąką kukurydzianą ..
Szaszłyczki polewać sosem .. podać z frytkami i warzywami np. w sosie beszamelowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak