Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzówka mojej mamy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 0,5 kg
cukru 0,5 szklanki
drożdży 5 dag
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 4
rodzynki według uznania
mąki 0,5 szkl
masła w temp pokojowej) 6 dag
cukru 6 dag
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzówka mojej mamy

1. Drożdże mieszamy z odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Czekamy aż wyrosną. Żółtka ucieramy z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodajemy do mąki, dodajemy również utarte żółtka z cukrem, olej i resztę mleka. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dodajemy sparzone rodzynki (zalewamy je na chwile gorącą wodą) i odstawiamy aż wyrośnie.
2. Kruszonka: Z trzech ostatnich składników: mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki, posypujemy kruszonka i pieczemy w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 10.09.2011 14:39
smaczna
ewelinapac 04.07.2011 10:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak