Sposób przygotowania

Golonkę myjemy usuwamy \"owłosienie\" i gotujemy około 1,5 godziny(razem z jałowcem, zielem angielskim, liściem laurowym , pieprzem ziarnistym oraz 1 kostka mięsną). Kiedy będzie już prawie miękka odlewamy 3/4 wody(golonka tylko do 1/3 ma być w wodzie. Golonkę wyjmujemy i obsmażamy na patelni z olejem po czym wkładamy spowrotem do wody dodajemy kapustę kiszoną pokrojoną wcześniej. Na patelni po obsmażeniu golonki podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz marchew startą na tarce o dużych oczkach. Po podsmażeniu dodajemy do garnka z golonkami i kapustą gotujemy razem około 30-40 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i ewentualnie drugą kostką mięsną. Staramy się odparować jak najwięcej płynu lub zaprawić zasmażką z oleju i mąki. Podajemy z ziemniakami lub z ziemniakami pieczonymi. Danie to można również bez problemu przygotować w kociołku wtedy nie musimy podsmażać żadnego składnika tylko wrzucamy wszystko do kociołka i gotujemy

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super przepios
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wart wypróbowania
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wart wypróbowania

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !