Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tani placek drożdżowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 15 dag
margaryna 10 dag
jajko 2
mleko 1 szklanka
drożdże 3 dag
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: tani placek drożdżowy

W połowie ilości ciepłego mleka rozdrobić pokruszone drożdże przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Utrzeć jajka z cukrem. Margarynę rozpuścić w reszcie ciepłego mleka. Do podgrzanej miski wsypać mąkę wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z margaryną wsypać sól, cukier waniliowy i wyrobić ciasto. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i postawić w cieple a gdy wyrośnie wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. godzinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika193
Monika193 20.10.2010 09:38
mówcie co chcecie, ale ciasto drożdżowe jest najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak