Sposób przygotowania

Śliwki starannie umyj i dokładnie osusz. Następnie usuń ze wszystkich pestki. Kilka wypestkowanych owoców zostaw do dekoracji, resztę dokładnie zmiksuj z cukrem.
Żelatyną rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Następnie połącz ją z pulpą śliwkową i starannie wymieszaj. Płynną, gęstą masę wlej do foremek o okrągłym, kanciastym lub stożkowym kształcie.. Foremki wstaw następnie do lodówki. Schładzaj desery przez minimum godzinę. Po upływie godziny (gdy zauważysz, że galaretki już stężały), przygotuj dekorację: ubij śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz ze śmietan-fiksem. Gotowe galaretki wyjmij z lodówki i ostrożnie wyjmij je z foremek. Następnie ułóż je na talerzykach. desery udekoruj śmietaną (np. wyciskając ją ze szprycy), listkami mięty oraz cząstkami śliwek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !