Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z makaronem na indyku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka indycze 2 szt
włoszczyzna 1 szt
marchewki dodatkowe) 2 szt
lubczyk 1-2 gałązki
kosatka rosołowa 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
makaron jajeczny 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z makaronem na indyku

Skrzydełka myjemy, włoszczyznę myjemy i obieramy. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny.

W międzyczasie (tzn. jak woda będzie już gorąca) przyprawiamy - dodając kostkę rosołową, soląc lub dodając inne przyprawy wg uznania. Zbieramy cedzakiem powstającą pianę.

Makaron gotujemy osobno. Na każdym talerzu układamy porcję makaronu (nie musi być ciepły), kładziemy 1-2 kawałki marchewki i zalewamy rosołem.

Jeśli rosół przygotowujemy wcześniej, po przestygnięciu można z niego zebrać zewnętrzną warstwę tłuszczu, aby był mniej kaloryczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 07.01.2013 18:58
domowe rosołki są najlepsze a w szczególności z makaronem
smakowita 14.04.2012 21:10
smaczny
Adamorek 05.04.2012 13:30
klasyka i dobra
rjustysia 22.09.2011 12:04
Mam ogromna ochotę na taki rosół.. tak dawno go nie jadłam ;(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak