Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tureckie pierogi z żółtym serem

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
ser 250 gramów
mleko 180 mililitrów
drożdże 4 gramy

Przepis i sposób przygotowania na: Tureckie pierogi z żółtym serem

Mleko podgrzewam, aby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta oraz mleko wrzucam do miksera i na wolnych obrotach mieszam aż się połączą, Przekładam na blat i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smaruję olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1h. Ja dałam do piekarnika na min. temp 50 st.
Ser (gouda lub ementaler) kroję w plastry prostokąty wielkości odpowiedniej do środka pieroga.
Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski i zagniatam na blacie posypanym mąką i rozwałkowuję na w miarę cienki placek. Na brzegu kładę kawałek sera. Pierogi mają być duże mniej więcej, jak nasza dłoń. Warstwę z serem przykrywam ciastem zalepiam końcówki dokładnie, żeby ser nie wypłynął w trakcie pieczenia, odkrawam talerzykiem.
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni i wkładam pierogi i smażę na średnim ogniu. Ciasto powinno urosnąć i mieć pęcherze jak np faworki a ser w środku się lekko roztopić. Są pyszne na ciepło i zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 10.07.2012 22:30
pyszne
Bart 04.07.2011 22:25
fajny sposób :):)
darus 04.07.2011 15:26
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak