Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona łopatka Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatki wieprzowej 1.5 kg
cebuli 2 sztuki
czosnku 8 ząbków
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka
kucharka 1 łyżka
papryki słodkiej Prymat 1 łyżka
mąki pszennej 2 łyżki9
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona łopatka Eli

Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Łopatkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.W rondlu rozgrzać olej,włożyć mięso i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i jeszcze chwilę smażyć.Podlać mięso wodą,dodać przyprawę do wieprzowiny,kucharka,paprykę,pieprz i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie mięso wyjąć z sosu na półmisek i przykryć folią aluminiową.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i mieszając zagotować.Mięso pokroić w grubsze plastry.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam duszoną łopatkę z tłuczonymi ziemniakami,czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii) i gotowaną fasolką szparagową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 09.10.2011 18:46
dobre
wedith1 24.10.2010 10:32
Mmmmm! Pyszne soczyste mięsko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak