Sposób przygotowania

Jest to przepis dla osób,które mają w ogródkach fasolkę jaś (ja miałam kolorową),która nie zdąży przed mrozami całkowicie dojrzeć i wysuszyć się w strąkach.Żeby się nie zmarnowała,ugotowałam ją po bretońsku.

Boczek zalać wodą,ugotować do miękkości,wyjąć z wywaru,ostudzić i pokroić w kostkę.Fasolę wyłuskać ze strąków,wrzucić do wywaru z boczku,dodać liście laurowe,ziele angielskie,kucharka (uważać żeby nie przesolić,bo boczek może być słony) i gotować.Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Kiełbasę wrzucić na patelnię i chwilę smażyć (bez tłuszczu,bo wytopi się z kiełbasy),dodać cebulę,czosnek i jeszcze razem smażyć.Do gotującej fasoli dodać boczek,kiełbasę z cebulą,koncentrat pomidorowy i gotować do miękkości.Na patelni roztopić margarynę,dodać mąkę i przesmażyć.Zasmażkę dodać do fasolki i zagotować.Fasolkę doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel007

    pyszna.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobre jedzenie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !