Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarka jabłkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
masło 20 dag
jajko 1 sztuka
cukier 15 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cynamon 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarka jabłkowa

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę i posiekać ją z miękkim masłem( 10 dag), dodać całe jajko, cukier( 5 dag) i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Jabłka należy obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki, na patelni należy rozgrzać pozostały cukier z pozostałym masłem, dodać pokrojone jabłka, posypać cynamonem i poddusić przez około 5 minut. Jabłka przełożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę do tart. Ciasto rozwałkować i przykryć nim blaszkę z jabłkami tak, aby brzegi ciasta lekko wcisnąć między jabłka, a blaszkę. tartę piec przez 35- 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu wyjąć ciasto na duży talerz odwracając blaszkę.
Tartę można także przygotować wykładając ciastem blaszkę, zapiekając je, nakładając jabłka, przykrywając ciastem i dalej zapiekając. Należy jednak wtedy zagnieść ciasto z podwójnej ilości składników

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.12.2012 22:05
smaczne
Andysz 20.04.2012 16:57
ale ciekawe;)
rakow2
rakow2 23.12.2011 13:24
smaczna
pioge7 16.03.2011 15:52
super
Krzysztof42 25.02.2011 15:14
tarka jak tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak