Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka duszone bez tłuszczu Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka całe 5 sztuk
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
olej roślinny 5 łyżek
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka duszone bez tłuszczu Eli

Pozostałe składniki:

2 cebule
6 ząbków czosnku
1 kostka mięsna
2 łyżki mąki pszennej

Na suchej patelni uprażyć (uważać żeby nie przypalić) ziarna kolendry i kumin.Uprażone ziarna przełożyć do moździerza i rozetrzeć(gdy nie mamy moździerza,to można ostudzone nasiona włożyć do torebki foliowej i zmiażdżyć ciężkim rondlem)Ze wszystkich składników (oprócz kostki mięsnej,mąki,cebuli i ząbków czosnku) przygotować marynatę.Udka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,posmarować marynatą i włożyć do lodówki na noc.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Udka wyjąć,oczyścić z marynaty i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Rozgrzać wysoką patelnię teflonową z grubym dnem.Na mocno rozgrzaną patelnię położyć udka i smażyć (bez tłuszczu (bo wytopi się z udek) na rumiano z obu stron.Dodać cebulę,czosnek i smażyć jeszcze,aż cebula się lekko zrumieni.Udka podlać wodą,dodać pokruszoną kostkę mięsną i dusić do miękkości.Wyjąć mięso na półmisek.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam udka z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii),czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii) i surówką z kapusty kiszonej (przepis w mojej galerii).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LuKaSz4761 05.06.2012 20:52
super
LuKaSz4761 05.06.2012 20:52
super
Sarenka 07.07.2011 00:24
Smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak