Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

2 cebule
6 ząbków czosnku
1 kostka mięsna
2 łyżki mąki pszennej

Na suchej patelni uprażyć (uważać żeby nie przypalić) ziarna kolendry i kumin.Uprażone ziarna przełożyć do moździerza i rozetrzeć(gdy nie mamy moździerza,to można ostudzone nasiona włożyć do torebki foliowej i zmiażdżyć ciężkim rondlem)Ze wszystkich składników (oprócz kostki mięsnej,mąki,cebuli i ząbków czosnku) przygotować marynatę.Udka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,posmarować marynatą i włożyć do lodówki na noc.Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Udka wyjąć,oczyścić z marynaty i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Rozgrzać wysoką patelnię teflonową z grubym dnem.Na mocno rozgrzaną patelnię położyć udka i smażyć (bez tłuszczu (bo wytopi się z udek) na rumiano z obu stron.Dodać cebulę,czosnek i smażyć jeszcze,aż cebula się lekko zrumieni.Udka podlać wodą,dodać pokruszoną kostkę mięsną i dusić do miękkości.Wyjąć mięso na półmisek.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam udka z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii),czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii) i surówką z kapusty kiszonej (przepis w mojej galerii).

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !