Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona papryka Eli w oleju

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek kilkanaście ząbków
olej roślinny
Pieprz czarny ziarnisty Prymat ilkanaście ziaren
papryka czerwona 5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka Eli w oleju

Paprykę umyć (w całości) i dokładnie osuszyć.Piekarnik nagrzać do 200 stopni (najlepiej włączyć górną grzałkę).Paprykę ułożyć na ruszcie (partiami) i wsunąć do piekarnika pod grzałkę i piec 30 minut.Po 15 minutach paprykę odwrócić na drugą stronę,żeby równomiernie się opiekła.Paprykę wyjąć i włożyć do papierowej lub plastikowej torby,zamknąć i odstawić,żeby papryka się zaparzyła.Letnią paprykę wyjąć,obierać (nad miską,ze względu na wyciekający sok) ze skórki i nasion.Sok z papryki przecedzić przez sitko i wykorzystać do zupy lub sosu.Można też sok wlać do słoików,zapasteryzować i wykorzystać później.Paprykę pokroić na płaty i wkładać do słoików (najlepiej po drzemie).Do każdego słoka dodać po 2 pokrojone ząbki czosnku i kilka ziarenek pieprzu czarnego.Do słoików wlać olej (uważać żeby nie było pęcherzyków powietrza).Zakręcić słoiki,wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką i wlać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików.Pasteryzować w temperaturze 85 stopni (po zagotowaniu woda powinna tylko pyrkać) przez 20 minut.Słoiki wyjąć i po ostygnięciu przechowywać w chłodnym miejscu,np w piwnicy.Smacznego!

Ja,po wyłożeniu na talerz,paprykę lekko posoliłam i skropiłam sokiem z cytryny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 29.04.2011 21:28
wygląda pięknie
ewelina/bunia 29.04.2011 21:28
wygląda pięknie
ada12302 16.03.2011 21:31
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak