Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa dyniowa z jabłkiem i curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 kg
jabłko 1 szt.
½ łyżeczki curry 2
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżki masła 3
gałązki szałwii 3
sól i pieprz
torebka mrożonych pierożków

Przepis i sposób przygotowania na: zupa dyniowa z jabłkiem i curry

Dynię umyj, wytrzyj, przekrój na krzyż. Usuń włóknisty środek z pestkami. Miąższ odkrój od skóry, a następnie potnij na duże kawałki.
Jabłko oraz cebulę obierz. Jabłko pokrój na cząstki, usuń gniazdo nasienne, miąższ potnij w dość drobną kostkę. Cebulę grubo posiekaj.
Na patelni stop masło. Wrzuć cebulę i delikatnie mieszając usmaż ją na szklisto. Dodaj pokrojone jabłko oraz dynię. wsyp curry i paprykę. Duś pod przykryciem 3 minuty. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dolej bulion i gotuj do miękkości. W drugim garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wsyp pierożki. Gotuj według przepisu na opakowaniu.
Gałązki szałwii opłucz, oderwij listki. Zupę zmiksuj na gładko. Rozlej do kokilek. Do każdej włóż porcję pierożków. Posyp listkami szałwii i podaj.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 24.06.2011 22:31
nigdy nie jadłam zupy dyniowej, ciekawa jestem jak smakuje;)
Sylwia88 18.12.2010 00:06
musze wyprobowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak