Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy sernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 1/2 kg CIASTO:
kostka margaryny 1
łyżeczka proszku do pieczenia 1
szklanaka cukru 1
łyzki kakao 3
łyzki kwaśniej śmietany. 3
jajek 5 MASA SEROWA:
łyżki mąki ziemniaczanej 1,5-2
sera (nie kwaśnego) 1 kg
szklanki cukru 2
margaryna 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy sernik

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, podzielić na połowe, zamrozić (w zamrażalniku). Ser przekręcić przez maszynkę. Ucierać w makutrze lub mikserem margarynę, dodać cukier, żółtka i ucierac dalej. Stopniowo dodawać ser, mąkę ziemniaczaną, aromat. Na końcu dodać ubite na sztywną pianę białka i wymieszać. Do wysmarowanyj tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy zetrzeć na jarzynowej tarce połowe zamrożonego ciasta, na utarte ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch utrzeć drugą część ciasta. Piec na średnim ogniu ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już wypieczone. Sernik jest bardzo efektowny: wygląda jak tort, na spodzie i z wierzchu czekoladowy, w środku jasny.


GORĄCO POLECAM:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 05.06.2012 13:26
fajny
Krzysztof42 24.02.2011 15:45
kolorowy zawrót głowy
Anna210 26.11.2010 16:37
super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak