Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia duszona ze szmaciakiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szmaciak o lekko orzechowym, bardzo delikatnym smaku świetnie skomponował się ze słodkawą cukinią i lekko kwaśnymi pomidorami.

Składniki:

owocnik szmaciaka gałęzistego 1
cebula biała 1
mięsiste, dojrzałe pomidory 2
łyżeczki koncentratu pomidor. 2-3
łyżki posiekanego koperku 2-3
sól, pieprz mielony do smaku:
ząbki czosnku 1-2
łyżeczka masła 1

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia duszona ze szmaciakiem

Grzyba trzeba delikatnie, ale bardzo dokładnie oczyścić bo w załamaniach jego falbanek znajdziemy dużo resztek ściółki a nawet leśne żyjątka. Łatwiej to zrobić dzieląc owocnik na mniejsze kawałki.

Użyłam grzyba wielkości niezbyt dużego kalafiora. Dokładnie go wypłukałam i odłożyłam do osączenia. Cukinie i pomidory umyłam. Cukinie, razem ze skórką, pokroiłam w grube ćwierć plasterki. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki a następnie pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam, tak samo czosnek.

W rondlu rozgrzałam olej i masłem, wrzuciłam cebulę i czosnek a gdy lekko się zezłociły dodałam cukinię i smażyłam mieszając 3 min.. Dodałam pomidory, po dużej szczypcie soli i cukru a także pok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich, wlałam troszkę wody (ze 3-5 łyżek) - całość poddusiłam 3 min. Dodałam koncentrat, wymieszałam i na wierzchu ułożyłam kawałki szmaciaka - to delikatny grzyb i wystarczyło mu 3 do 5 min. aby ugotować się na parze sosu spod warzyw. Danie posypałam świeżym koperkiem i podałam z dodatkiem bagietki.

Szmaciak o lekko orzechowym, bardzo delikatnym smaku świetnie skomponował się ze słodkawą cukinią i lekko kwaśnymi pomidorami...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 15.05.2013 11:05
w lesie, Anonimie, w lesie :D
12.05.2013 22:32
a gdzie ten szmaciak rośnie
Kikiriki 20.03.2012 18:00
hmmm...ciekawe...wygląda pysznie...ale nie można spróbować...:/
elwal
elwal 28.01.2012 19:04
... sorki, nie zauwazylam, ze jest to w tekscie napisane - mnie zawsze fascynowal, kiedy spotykalam go w lesie... pierwsze skojarzenie - kalafior ;)
elwal
elwal 28.01.2012 19:01
Za Wikipedia---> W Polsce jest to grzyb chroniony (od 1990 r.) - i chocia? jest grzybem jadalnym nie wolno go zbiera?.
Magdalena80 22.10.2011 21:38
muszę przyznać, że apetycznie wygląda
agnieszka189 10.10.2011 14:41
Hmmm, ciekawe, ja też nie słyszałam o takim grzybie, no ale przecież Pyza to Nasza specjalistka wtej dziedzinie.
bernika 18.10.2010 22:22
a o takim grzybie jeszcze nie słyszałam;) bardzo apetetycznie to wszystko wyglada.
sylwiachmiel 18.10.2010 21:58
bardzo apetycznie wygląda,chyba wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak