Sposób przygotowania

Grzyby z gatunku Sparasis, a w tym przypadku Sparassis crispa (szmaciak gałęzisty albo siedzuń sosnowy) są w Polsce pod ochroną i nie wolno ich zrywać!!! Ale możemy je zbierać i przyrządzić na Słowacji i w Niemczech - tak też zrobiłam bo to bardzo smaczny grzyb.

Grzyba trzeba delikatnie, ale bardzo dokładnie oczyścić bo w załamaniach jego falbanek znajdziemy dużo resztek ściółki a nawet leśne żyjątka. Łatwiej to zrobić dzieląc owocnik na mniejsze kawałki.
Użyłam grzyba wielkości niezbyt dużego kalafiora. Dokładnie go wypłukałam i odłożyłam do osączenia. Cukinie i pomidory umyłam. Cukinie, razem ze skórką, pokroiłam w grube ćwierć plasterki. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki a następnie pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i drobno pokroiłam, tak samo czosnek.
W rondlu rozgrzałam olej i masłem, wrzuciłam cebulę i czosnek a gdy lekko się zezłociły dodałam cukinię i smażyłam mieszając 3 min.. Dodałam pomidory, po dużej szczypcie soli i cukru a także pok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich, wlałam troszkę wody (ze 3-5 łyżek) - całość poddusiłam 3 min.. Dodałam koncentrat, wymieszałam i na wierzchu ułożyłam kawałki szmaciaka - to delikatny grzyb i wystarczyło mu 3 do 5 min. aby ugotować się na parze sosu spod warzyw. Danie posypałam świeżym koperkiem i podałam z dodatkiem bagietki.
Szmaciak o lekko orzechowym, bardzo delikatnym smaku świetnie skomponował się ze słodkawą cukinią i lekko kwaśnymi pomidorami...

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    bardzo apetycznie wygląda,chyba wypróbuję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    bernika

    a o takim grzybie jeszcze nie słyszałam;) bardzo apetetycznie to wszystko wyglada.
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    Hmmm, ciekawe, ja też nie słyszałam o takim grzybie, no ale przecież Pyza to Nasza specjalistka wtej dziedzinie.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    muszę przyznać, że apetycznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Za Wikipedia---> W Polsce jest to grzyb chroniony (od 1990 r.) - i chocia? jest grzybem jadalnym nie wolno go zbiera?.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ... sorki, nie zauwazylam, ze jest to w tekscie napisane - mnie zawsze fascynowal, kiedy spotykalam go w lesie... pierwsze skojarzenie - kalafior ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    hmmm...ciekawe...wygląda pysznie...ale nie można spróbować...:/
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    a gdzie ten szmaciak rośnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    w lesie, Anonimie, w lesie :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !