Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa pieczarkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małych pieczarek 30 dkg
sera topionego 20 dkg
sera pleśniowego 10 dkg
cebula 1
łyżki masła 3
łyżki mąki 2
litr mleka 1
koperek, gałka muszkatałowa, pieprz i sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa pieczarkowa

Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę obrać i posiekać.
Ser topiony i pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać masło, włożyć pieczaki i cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na złoty kolor.
Odłożyć 3 łyżki pieczarek. Resztę oprószyć mąką. Krótko zasmażyć i wymieszać z wlewanym powoli zimnym mlekiem.
Zupę zagotować. Dodać rozdrobniony ser. Mieszając podgrzać na małym ogniu, aż ser się roztopi.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Zupę podawać w czarkach. Posypać odłożonymi pieczarkami i posiekanym koperkiem.
Można podawać z makaronem lub grzankami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna210 06.04.2011 12:06
mmm pycha :)
mala2021 26.11.2010 14:40
super
cukiereczek 01.08.2010 08:09
Takie zupy też lubię.
mehia 14.07.2010 09:03
niezła :)
Kate131 31.05.2010 08:34
pycha
Jolanta41 19.05.2010 11:41
Na pewno pyszna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak