Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek makowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 6 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
aromat migdałowy 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek makowy

Sparzony mak dwukrotnie zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, tartą bułkę,aromaty i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem jednej łyżki cukru. Mak delikatnie wymieszać z pianą,wyłożyć do podłużnej formy wysmarowanej tluszczem i posypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego około 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut. Po upieczeniu polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 03.02.2014 18:43
pyszne ciasto
Alex_M 05.11.2013 13:45
świetne ciasto :)
kate.500 02.12.2011 07:55
pychotka
Barbara/zuza22_85 29.06.2011 14:03
fajne
mehia 13.05.2011 16:01
niezły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak