Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone babeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

natka pietruszki 1/4 pęczka
koper 1/4 pęczka
szczypiorek 1/4 pęczka
śmietanka kremowa 150 ml
sól, pieprz do smaku
pomidor 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
biały ser 15 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone babeczki

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Pozostawić na moment, żeby odparowała. Dokładnie wypłukać natkę, koper i szczypiorek. Osuszone zioła posiekać osobno. Śmietanę (30%) ubić na sztywno, wymieszać z lekko ostudzoną żelatyną oraz białym mielonym serem. Dodać po 2 łyżki siekanej natki, kopru oraz szczypiorku. Mieszać delikatnie, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie doprawić całość solą i pieprzem. Uzyskany w ten sposób serek ziołowy przełożyć do foremek, po czym wygładzić jego powierzchnię łyżką. Wstawić serek na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem babeczki muszą zupełnie stężeć.
Umyte pomidory pokroić w drobną kostkę; posypać odrobiną soli i pieprzu. Zielone babeczki ułożyć na pokrojonych pomidorach. Każdą babeczkę udekorować rzeżuchą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 09.12.2011 10:57
szkoda, że nie ma zdjęcia
plocia 28.02.2011 12:55
bardzo ciekawie muszą wyglądać :) a jakie zdrowe
RenataZ-et 10.12.2010 10:19
Bardzo efektowne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak