Sposób przygotowania

Mleko podgrzać. Połączyć mąkę, cukier i sól. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże z 5 łyżkami ciepłego mleka. Posypać mąką z brzegu, odstawić na 15 minut. Dodać masło, jajko i resztę mleka, posypać mąką, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Przykryć i odstawić na 30 minut. Rozgnieść 3 łyżki pistacji. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać pistacje. Z obu części ciasta uformować 2 długie wałki, skręcić, tworząc warkocz. Ułożyć na blasze z pergaminem i odstawić na 15 minut. Piec 40 minut w temp. 200 stopni. Ciasto odstawić do wystygnięcia. Pistacje posiekać. Rozgrzać dżem i posmarować warkocz. Posypać cukrem i pistacjami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !