Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz pistacjowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 125 ml
mąka 25 dkg
cukier 3 dkg
sól szczypta
drożdże 2 dkg
masło lub margaryna 4 dkg
jajko 1 sztuka
pistacje 4 łyżki
dżem morelowy 1-2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz pistacjowy

Mleko podgrzać. Połączyć mąkę, cukier i sól. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże z 5 łyżkami ciepłego mleka. Posypać mąką z brzegu, odstawić na 15 minut. Dodać masło, jajko i resztę mleka, posypać mąką, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Przykryć i odstawić na 30 minut. Rozgnieść 3 łyżki pistacji. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać pistacje. Z obu części ciasta uformować 2 długie wałki, skręcić, tworząc warkocz. Ułożyć na blasze z pergaminem i odstawić na 15 minut. Piec 40 minut w temp. 200 stopni. Ciasto odstawić do wystygnięcia. Pistacje posiekać. Rozgrzać dżem i posmarować warkocz. Posypać cukrem i pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 06.01.2012 18:03
pomysłowe
Seba 25.06.2011 22:03
pycha
Baska Kaska 22.03.2011 08:58
rerelacja
RenataZ-et 11.12.2010 11:33
Jestem zachwycona tym przepisem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak