Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort hawajski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
cukier 15 dag
cukier wanilinowy 1 torebka
mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
likier kokosowy 3 łyżki
czekolada mleczna 20 dag
czekolada gorzka 10 dag
śmietana kremówka 50 dag
likier kokosowy 8 łyżek
konfitura wiśniowa 20 dag
wiórki kokosowe 5 dag
limonka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort hawajski

Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj z żółtkami, dwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Dodaj likier. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz 35 minut w temp. 175°C Ostudź. Rozetnij na 3 placki. Czekoladę pokrusz. Śmietankę podgrzej (nie gotuj), dodaj czekoladę i mieszaj, aż się roztopi. Ochładzaj 4 godziny. Wszystkie placki biszkoptowe skrop likierem. Podgrzej konfiturę, ubij czekoladową śmietanę. Jeden placek posmaruj konfiturą, posyp łyżką wiórków, a następnie rozprowadź cienką warstwę śmietany. Przykryj drugim plackiem i powtórz czynność. Na wierzch połóż trzeci placek. Tort posmaruj i udekoruj resztą kremu. Posyp wiórkami. Przybierz plasterkami limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak