Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pucharki z ananasem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
wiórki kokosowe 20 dag
cukier 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3-4 łyżeczki
śmietana kremówka 25 dag
likier kokosowy 3 łyżki
ananas w puszce 1
melisa cytrynowa do dekoracji
wiórki czekoladowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pucharki z ananasem

Mleko z cukrem i wiórkami kokosowymi gotuj 10 minut, cały czas ucierając. W trakcie gotowania stale mieszaj. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Mleczko kokosowe lekko ostudź. Przecedź przez gazę. Wiórki odciśnij. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na wolnym ogniu, w trakcie podgrzewania mieszaj, aby się nie przypaliła. Mleczko kokosowe wymieszaj z likierem. Połącz z żelatyna. Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. W tym czasie jeden krążek ananasa pokrój na drobne kawałki, resztę zmiksuj. Śmietanę ubij na sztywno. Połącz z tężejącym mleczkiem kokosowym. Rozlej do czterech pucharków. Udekoruj kawałkami ananasa oraz wiórkami czekoladowymi i melisą. Piure ananasowe podaj jako sos.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 19.06.2011 09:17
smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak