Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak duszony w winie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
pomidory 30 dag
oliwa 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 1 lyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
wino białe wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony w winie

Kurczaka umyć i pokrajać na porcje. Czosnek posiekać i wraz z rozmarynem podsmażyć na oliwie, gdy czosnek zacznie się rumienić, wlożyć porcje kurczaka. Zrumienić z obu stron, wyłożyc do rondla, opruszyć solą i pieprzem, zalać winem i dusić kilka minut. Dodać obrane ze skórki pomidory i udusić do miękkości. Sos przyprawić solą i pieprzem. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, posypanymi rozmarynem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.12.2013 12:25
Lubię kurczaka w winie,czasami robię go z oliwkami,jest tak smaczny,że niektórzy porównują mięsko do cielęciny.
ONY_za_kare 15.10.2013 10:20
musi być pyszny taki kurczak! :)
Ela15 24.06.2013 08:12
pyszny kurczaczek
kuklik 04.01.2012 08:53
pycha
KasiaK90 31.03.2011 07:56
napewno super smakuje
Iwona51
Iwona51 21.12.2010 20:42
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak