Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki ryżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

laska wanilii 1
ryż 15 dag
cukier 3-5 łyżek
mleko 1/2 litra
sól do smaku
kompot z wiśni 375 ml
morele z puszki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
śmietana kremówka 10 dag
likier wiśniowy 2 łyżki
skórka z cytryny 1/2
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
margaryna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki ryżowe

Wanilię rozetnij, wyjmij rdzeń. Mleko zagotuj z rdzeniem i laską wanilii, cukrem oraz solą. Dosyp ryż, przemieszaj i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Osącz wiśnie i morele, zachowując sok. Morele pokrój na małe kawałki. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, odstaw, aby napęczniała. Ryż przełóż do metalowej miski i ochładzaj 10 min. Usuń laskę wanilii. Do ryżu włóż spęczniałą żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Dołóż połowę wiśni i moreli. Ostudź. Ubij śmietanę, wymieszaj z ostudzonym ryżem, dodaj likier. Cztery kubeczki wysmaruj tłuszczem i napełnij masą ryżową. Ochładzaj 3 godziny. Zagotuj sok z owoców z 400 ml wody i skórką cytrynową. Dodaj resztę owoców. Zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody. Ryż wybij z kubeczków na cztery talerzyki. Polej sosem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak