Sposób przygotowania

Wanilię rozetnij, wyjmij rdzeń. Mleko zagotuj z rdzeniem i laską wanilii, cukrem oraz solą. Dosyp ryż, przemieszaj i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Osącz wiśnie i morele, zachowując sok. Morele pokrój na małe kawałki. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, odstaw, aby napęczniała. Ryż przełóż do metalowej miski i ochładzaj 10 min. Usuń laskę wanilii. Do ryżu włóż spęczniałą żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Dołóż połowę wiśni i moreli. Ostudź. Ubij śmietanę, wymieszaj z ostudzonym ryżem, dodaj likier. Cztery kubeczki wysmaruj tłuszczem i napełnij masą ryżową. Ochładzaj 3 godziny. Zagotuj sok z owoców z 400 ml wody i skórką cytrynową. Dodaj resztę owoców. Zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody. Ryż wybij z kubeczków na cztery talerzyki. Polej sosem owocowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !