Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z czekoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 1 kg
cukier 0,5 szklanki
drożdży 10 dag
mleko letnie 2 szklanki
żółtko jajek 8
wódki czystej 20 ml
cukier puder do posypania
olej 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z czekoladą

Drożdże mieszamy z letnim mlekiem (ok 1 szkl) i łyżką mąki. Czekamy aż wyrosną. Żółtka ucieramy z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodajemy do mąki, dodajemy również utarte żółtka z cukrem, olej, wódkę i resztę mleka. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż wyrośnie.
Z takie masy wykrawamy szklanką (obsypać jej brzegi mąką) kółka, w które wkładamy pół kostki czekolady i formujemy z niej pączki.
Smażymy w głębokim tłuszczu. Pączki można na koniec posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak