Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłeczniczek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2,5 szklanki
jaja 5 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
margaryna w kostce 1 sztuka
smietana 18% 4 łyżki
cynamon Prymat do posypania
cukier 1 szklanka
kisiel wiśniowy 1 torebka
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłeczniczek

Na stolnicę wysypujemy mąkę i oddzielamy żółtka od białek (żółtka dodajemy do mąki czyli do ciasta a białka do miseczki) do tego wsypujemy cukier waniliowy , proszek do pieczenia , śmietanę oraz margarynę.
Przy użyciu noża gnieciemy ciasto.

Po zagnieceniu ciasta dzielimy go na pół i jedyną połowę wsadzamy do zamrażalnika a drugą rozprowadzamy ręka na prostokątnej foremce wysmarowanej masłem lub margaryną .

Obieramy jabłka ze skórki i kroimy od razu na ciasto.
Posypujemy cynamonem i odrobiną cukru kryształu .

Przechodzimy dalej:
Do wybitych wcześniej do miseczki białek dodajemy odrobinę soli.
I ubijamy pianę , po ubiciu dodajemy 1 kisiel oraz 1 szklankę cukru.
Tak ubitą pianę wykładamy na jabłka , a ciastem z zamrażalnika robimy górę czyli ścieramy na tarce jarzynowej..
Wszystko to pieczemy w piekarniku w temperaturze 150stopni około 45minut.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak