Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne ciastka ze skwarek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skwarki 2 szklanki
mąka 2 szklanki
żółtka surowe 2 szt
drozdrze 3 dag
śmietana 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne ciastka ze skwarek

Z wytopionej słoniny skwarki przemleć przez maszynkę, dodać mąkę, dwa surowe żółtka, drożdrze rozpuszczone w ciepłym mleku, śmietanę, sól i dokładnie ciasto wyrobić. Pozostawić w cieple do podrośnięcia. Następnie rozwałkować, składać w kopertę, czynność tą powtórzyć cztery razy, na koniec rozwałkować na grubość pół cm. Wykrawać ciasteczka kieliszkiem, układać na brytwannie, posmarować białkiem, upiec na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 31.01.2013 08:40
Bardzo oryginalny pomysł. Jestem ciekawa jak smakuje.
romanrafal
romanrafal 05.07.2012 18:27
ciekawe
Iwusia 12.04.2012 22:33
zapowiada się smakowicie
mehia 08.05.2011 18:06
niezłe
agnieszka137 14.01.2011 23:27
coś innego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak