Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortellini zapiekane w sosie serowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 80 g
mąka 50 g
mleko 0,5 l
ser cheddar 100-120 g
tortellini 1 (z mięsem)

Przepis i sposób przygotowania na: Tortellini zapiekane w sosie serowym

Pierożki gotujemy wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy sos serowy na bazie beszamelu: na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i porcjami dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Następnie podlewamy po 0,1 litra mleka, mieszamy tak, aby składniki się połączyły i powtarzamy czynność, aż do wykorzystania całego mleka. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy starty ser cheddar. Mieszamy, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.
Połową gotowego sosu zalewamy pierożki tortellini, mieszamy. Drugą połowę sosu wylewamy na górę i zapiekamy w piekarniku do czasu, aż wierzch się zarumieni (kilka minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 26.05.2012 21:45
super propozycja !
Małgosia6 02.01.2012 14:25
mniam-ślinka leci-pychotka;]
rjustysia 09.11.2011 09:59
Wspaniałe pierożki pięknie podane.
owca441 04.05.2011 19:16
smaczne
Gosia32
Gosia32 25.03.2011 11:18
pycha;]
pegaz 15.11.2010 16:44
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak