Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki piwne z kapustą, mięsem i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
mleko 1 szkl
piwo jasne 1 szkl
jaja 2 szt
sól szczypta
olej 2 łyżki
kminek szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki piwne z kapustą, mięsem i grzybami

Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
10 - 15 dkg grzybów suszonych
20 dkg mięsa wieprzowego
1 jajko
sól, pieprz, olej

Ciasto piwne: Do naczynia wbić jaja, dodać mleko, piwo, mąkę, olej, kminek i sól, a następnie dokładnie roztrzepać trzepaczką lub zmiksować. Gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. Należy odstawić je na jakiś czas (co najmniej pół godziny), a następnie smażyć naleśniki. Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną (niekoniecznie, jeśli do ciasta doda się olej), wylewać ciasto i rozprowadzać po całej jej powierzchni.. Smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić na drugą stronę posługując się nożem lub łopatką, albo też podrzucając naleśnik.

Farsz: Kapuste, namoczone i oczyszczone grzyby i mieso ugotowac. Nastepnie gdy przestygnie wyjac mieso i pokroic w kostke, podobnie grzyby. Kapuste, jesli jest w dlugich kawalkach rowniez pokroic troche. Posolic, popieprzyc, dodac surowe jajko i wszystko dokladnie wymieszac. Nakladac farsz do nalesnikow i ukladac je w naczyniu zaroodpornym. Na kazdy nalesnik polozyc troszke masla i podpiec je okolo pol godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka140 17.12.2010 11:59
Takich jeszcze nie próbowałam.
aisoglam 18.11.2010 12:27
Muszą być pyszne. Takich jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak