Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki piwne z kapustą, mięsem i grzybami
0,5 kg kapusty kiszonej
10 - 15 dkg grzybów suszonych
20 dkg mięsa wieprzowego
1 jajko
sól, pieprz, olej
Ciasto piwne: Do naczynia wbić jaja, dodać mleko, piwo, mąkę, olej, kminek i sól, a następnie dokładnie roztrzepać trzepaczką lub zmiksować. Gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. Należy odstawić je na jakiś czas (co najmniej pół godziny), a następnie smażyć naleśniki. Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną (niekoniecznie, jeśli do ciasta doda się olej), wylewać ciasto i rozprowadzać po całej jej powierzchni.. Smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić na drugą stronę posługując się nożem lub łopatką, albo też podrzucając naleśnik.
Farsz: Kapuste, namoczone i oczyszczone grzyby i mieso ugotowac. Nastepnie gdy przestygnie wyjac mieso i pokroic w kostke, podobnie grzyby. Kapuste, jesli jest w dlugich kawalkach rowniez pokroic troche. Posolic, popieprzyc, dodac surowe jajko i wszystko dokladnie wymieszac. Nakladac farsz do nalesnikow i ukladac je w naczyniu zaroodpornym. Na kazdy nalesnik polozyc troszke masla i podpiec je okolo pol godziny.